Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η Εικονική Πραγματικότητα για την ενίσχυση της Θεραπείας Απόσπασης της Προσοχής-εφαρμογή κατά του καρκίνου

Για πάνω από μια δεκαετία, η τεχνική απόσπασης της προσοχής έχει ερευνηθεί και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη κλινική πρακτική, προκειμένου να μειώσει τον πόνο που συνδέεται με ορισμένες ιατρικές διαδικασίες.      
 Η απόσπαση της προσοχής βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα σημαντικό ψυχολογικό στοιχείο στην  αντίληψη του πόνου, με την εικονική πραγματικότητα αποσπάται η προσοχή που δόθηκε στο επιβλαβές ερέθισμα που επηρεάζουν  το άτομο μειώνοντας την αντίληψη του πόνου που νιώθει.       



  Η εικονική, λοιπόν, πραγματικότητα απαιτεί τη συμμετοχή διαφόρων αισθήσεων 
(οπτικές, ακουστικές και κιναισθητικές αισθήσεις ), μια ενεργά συναισθηματική εμπλοκή και τη συμμετοχή από τον ασθενή ώστε να ανταγωνιστεί τα επιβλαβή ερεθίσματα. 
      Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εικονικής πραγματικότητας είναι η ευελιξία αυτού του εργαλείου καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.      
 Για παράδειγμα, τα ακουστικά που είναι τοποθετημένα στη κεφαλή του ασθενούς (HMD), δίνουν ενεργό  τον ήχο του εικονικού περιβάλλοντος του ασθενούς και εξυπηρετούν την λειτουργία του αποκλεισμού από κλινικούς θόρυβους  που μπορεί να παρεκκλίνουν τον ασθενή.       
Η διάρκεια της βύθισης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του κλινικού γιατρού και της διάρκειας της θεραπείας.    
 Η εικονική πραγματικότητα κατέχει ηγετική θέση  ως συμπληρωματική θεραπεία για την απόσπαση της προσοχής από τον οξύ πόνο κατά τη διάρκεια επώδυνων και δυσάρεστων ιατρικών και οδοντιατρικών διαδικασιών.



      Θεραπεία Απόσπασης Προσοχής στον Καρκίνο
     Ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν μία χημειοθεραπεία που σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μέσω της
χρήσης των παρεμβάσεων της απόσπασης της προσοχής.    

 Μερικές μορφές της απόσπασης της προσοχής είναι φθηνές και είναι ελάχιστα αποτελεσματικές-όπως στην περίπτωση των τηλεθεατών ή/ και η ακρόαση μουσικής. Η εικονική πραγματικότητα παρέχει απόσπαση της προσοχής και βελτιώνει το ενδιαφέρον και την απορρόφηση από την κατάρτιση του ασθενούς σε ένα τρισδιάστατο κόσμο φαντασίας και επιτρέποντας στον ασθενή να κινείται αυτόνομα  και να αλληλεπιδρά με τον κόσμο της.  
   Η εικονική πραγματικότητα σε μια πρώιμη μελέτη σχετικά με την αντιμετώπιση της ναυτίας, το 80% των ασθενών με καρκίνο ανέφεραν μείωση  συχνότητας στον εμετό και στο επίπεδο της ναυτίας. 
  Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν  όχι μόνο τη μείωση των συμπτωμάτων της χημειοθεραπείας για τους ασθενείς , αλλά πιθανώς και τα  αυξημένα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων καθώς το ένα τρίτο των ασθενών που επί του παρόντος δεν μπορούν να ανεχθούν την ένταση της χημειοθεραπείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου