Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Σύγχρονη χειρουργική προστάτη



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ DAVINCI;


Pομποτική προστατεκτομή daVinci είναι η αφαίρεση του αδένα του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων, και μερικές φορές λεμφαδένες, για το σκοπό της θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.





Αντί να κάνετε μία τομή 5 ιντσών, μέσω των μυών της κοιλιάς, το ρομποτικό daVinci προσέγγιση χρησιμοποιεί 5 ¼ ιντσών μικρές περικοπές που δεν κόβονται κάθε μυ. Μέσα από αυτές τις περικοπές όργανα τοποθετούνται στην κοιλιά μαζί με μια φωτογραφική μηχανή που διευρύνει το σκοπό 12 φορές μεγέθυνση. Η daVinci ρομπότ είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να κρατούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και κάμερα βελτιώνει την ακρίβεια, το όραμα, και επιδεξιότητα με την οποία ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία. Η πράξη συνεπάγεται την αφαίρεση των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη, διατηρώντας επιλεκτικά τους μύες που βοηθούν με τον έλεγχο ούρων, και τα νεύρα που βοηθούν με τη στυτική λειτουργία. Ο προστάτης βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του πέους, με ένα τμήμα της ουρήθρας που τρέχουν μέσω του σαν ένα τούνελ. Έτσι, μετά την αφαίρεση του προστάτη είναι η κύστη επανατοποθετηθεί στην ουρήθρα με ράμματα, όπως ακριβώς και στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη μεγέθυνση και την ακρίβεια των ευαίσθητο λαπαροσκοπική χειρουργική και daVinci Ρομποτική.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ DAVINCI ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ



  1. Τα δημοσιευμένα στοιχεία από χειρουργούς με εμπειρία daVinci ρομποτική αφαίρεση του προστάτη, δείχνουν ότι τα αρνητικά ποσοστά περιθώριο με χειρουργική επέμβαση daVinci είναι ίσες, και σε ορισμένες εκθέσεις καλύτερη από εκείνη των παραδοσιακών ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
  2. Υπάρχει λιγότερη απώλεια αίματος από την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση και σπάνια η ανάγκη για μετάγγιση αίματος
  3. Υπάρχει λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση daVinci (πολλοί ασθενείς δεν απαιτούν κάποιο φάρμακο πόνου)
  4. Οι ασθενείς συνήθως απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο της μόνο 23 ώρες
  5. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες
  6. Ακράτεια έλεγχο αρχίζει συχνά να επιστρέψουν το ταχύτερο μία εβδομάδα μετά την επέμβαση
  7. Δίνει ασθενείς μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιστρέψουν σε πλήρη στύση όταν γλιτώσει τα νεύρα
  8. Η ουλή στην κοιλιά ελαχιστοποιείται δίνοντας ένα βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ DA VINCI ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;


  •  <1% πιθανότητα καθυστέρησης της επιστροφής λειτουργία του εντέρου
  •  <1% πιθανότητα του τραυματισμού του εντέρου
  •  <1% πιθανότητα τραυματισμού των ουρητήρων κύστης ή απαιτούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση
  •  <1% πιθανότητα παρατεταμένης διαρροή ούρων απαιτούν την επέκταση της παραμονής στο νοσοκομείο από λίγες μέρες ή συνέχιση της αποστράγγισης καθετήρα για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  •  <1% πιθανότητα αιμορραγίας με αποτέλεσμα αιματώματος ή μετάγγιση αίματος
  •  <1% πιθανότητα μόλυνσης του τραύματος ή σχηματισμό κήλης
  •  <3% πιθανότητες να στενώματα ουρήθρας
  •  <5% των ασθενών που έχουν ελλιπή απόδοση του ελέγχου των ούρων 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ;

Το χειρουργικό Ρομπότ daVinci επιτρέπει κινήσεις των χεριών του γιατρού για να κλιμακωθούν, να φιλτράρεται και να μεταφραστεί σε πιο ακριβείς κινήσεις των μικρο-εργαλεία. Μια μεγαλύτερη κίνηση του χεριού από τον γιατρό μεταφράζεται σε μικρότερη κίνηση ρομπότ, και μικρότερες κινήσεις μπορούν να γίνουν στη συνέχεια μικρο-ακριβή. Με την αντιγραφή και την κλιμάκωση των κινήσεων σε πραγματικό χρόνο, το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να εκτελούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λειτουργία βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς. Το ρομπότ δεν μπορεί να προγραμματιστεί, ούτε μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη δική του.Είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του γιατρού ανά πάσα στιγμή. Η χρήση του ρομπότ μειώνει επίσης σημαντικά την κούραση χειρουργός, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν καθισμένοι σε μια φυσική, άνετη θέση, ενώ λειτουργούν.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΜΕΡΕΣ 3ον ΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ


Πρότυπο λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιεί ένα και μόνο κάμερα και περιορίζει την όραση του χειρουργού σε μια προβολή 2-Δ παρόμοια με παρακολουθείτε τηλεόραση. Η ρομποτική κάμερα daVinci αποτελείται από δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης οπτικών ινών το οποίο, όπως τα μάτια σας, παράγουν μια πραγματική 3-διαστάσεων εικόνα χρώμα στη διάθεση του χειρουργού κάθεται στην κονσόλα DaVinci. Μεγέθυνση έως 12x και μπορεί να επιτευχθεί με αυτές τις κάμερες, που ελέγχεται με ακρίβεια από το γιατρό με ένα κεντρικό ρομποτικό βραχίονα.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ- ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΑ


Αν και οπτικά παρόμοιο με το κανονικό λαπαροσκοπική μέσων, τα ρομποτικά εργαλεία έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι αρθρωτά. Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα όχι μόνο ανοίγουν και κλείνουν, αλλά και πλήρη σειρά και συστροφή, επιτρέποντας 7 βαθμούς της κίνησης. Σε αντίθεση με τυπική ανοικτή χειρουργικά εργαλεία, τα μέσα αυτά είναι πολύ μικρότερα. Πολλά από τα σαγόνια των εργαλείων είναι μικρότερη σε μήκος από το νύχι σας και για το τόσο λεπτό όσο στην άκρη ενός μισό δολάριο. Αυτό επιτρέπει πολύ μικρές και ακριβείς κινήσεις και χειρουργικές περικοπές προσεκτικά τεμαχίσει το προστάτη.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ


Παρόμοια με τις τυποποιημένες διαδικασίες λαπαροσκοπική, το κάτω μέρος της κοιλιάς είναι γεμάτο με αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Η προσεκτικά οργανωμένη πίεση αυτού του δρα σαν ένα αόρατο χέρι να μειώσει την απώλεια αίματος και απαλά σκουπίζει εντέρου μακριά από την τοποθεσία όπου ο χειρουργός είναι σε λειτουργία. Το φυσικό αέριο δεν είναι επιβλαβείς, δεν επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα με οποιονδήποτε τρόπο, και εκπνέεται μακριά μετά την επέμβαση. Η βελτιωμένη ορατότητα και η μεγέθυνση των ρομποτικών καμερών βοηθά το χειρουργό για την εξεύρεση μικρών αιμοφόρων αγγείων που αιμορραγούν πριν, το οποίο μεταφράζεται σε μικρότερη απώλεια αίματος.

Τι πρέπει να κάνω πριν από την πράξη;

Για 2 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση πρέπει να είστε σε δίαιτα σαφές υγρό και πιείτε ένα μπουκάλι κιτρικό μαγνήσιο κάθε μέρα. Το βράδυ πριν την επέμβαση και το πρωί της επέμβασης (πριν φτάσετε στο νοσοκομείο) ένα κλύσμα στόλων πρέπει να δοθεί. Αυτό γίνεται για να αδειάσει τα έντερα των κοπράνων και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με εντέρου.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Ο χρόνος λειτουργίας για το μέσο όρο λιγότερο από 3 ώρες, αλλά μπορεί να είναι λίγο περισσότερο, ανάλογα με τη δυσκολία της υπόθεσης. Ο χρόνος που θα είναι μακριά από τους αγαπημένους σας είναι λίγες ώρες πλέον, λόγω της προετοιμασίας του χρόνου στο χειρουργείο και ο χρόνος αποκατάστασης στο τέλος της υπόθεσης.

Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο;

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό μπορεί να ποικίλει, ωστόσο, ανάλογα με το πώς κάθε άτομο ανακάμπτει.

Τι μπορώ να περιμένω όταν πάω στο σπίτι; 

  Ουροκαθετήρα- Θα έχετε έναν καθετήρα στο πέος σας για περίπου 8 ημέρες. Αυτό εκτρέπει τη ροή των ούρων μακριά από εκεί που έραβαν τα πράγματα απαλά πίσω μαζί και επιτρέπει την ουρήθρα για να επουλωθούν. Θα πάρετε μια ακτινογραφία το πρωί του διορισμού του γραφείου σας και ο γιατρός σας θα αξιολογήσει ακτινογραφία για να δούμε αν το σώμα σας έχει επουλωθεί μέχρι αρκετά καλά για να απομακρύνετε τον καθετήρα εκείνη την ημέρα. Παρακαλούμε να φέρετε ένα γεμισμένο εσώρουχο την ημέρα του ραντεβού σας. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα θα είναι πολύ δύσκολο για σας να κρατάτε τα ούρα σας. Ενώ καθετήρα σας είναι σε αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της ουροδόχετβικό οστό σας, ή διαρροή ούρων γύρω από τον καθετήρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτό το περιστατικό (βλέπε "ΦΑΡΜΑΚΑ" παρακάτω για λεπτομέρειες).
Καθετήρας παροχέτευσης - Ένα πρόσθετο καθετήρας παροχέτευσης θα τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται πριν πάτε σπίτι.
Πόνος - Τα περισσότερα άτομα μετά daVinci ρομποτική προστατεκτομή έχουν κάποιο «φυσικό αέριο», όπως ο πόνος το βράδυ μετά την επέμβαση και αισθάνονται σαν να έκαναν πάρα πολλά sit-ups. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι ένα φάρμακο πόνου παρόμοια με Motrin είναι επαρκής, όταν πάνε στο σπίτι, όμως, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει επιπλέον ισχυρότερα παυσίπονα ότι μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν, όπως απαιτείται για να μειώσει περαιτέρω το τι ταλαιπωρία που μπορεί να έχουν. Αυτό πρέπει να μειωθεί μέρα με τη μέρα.
Δραστηριότητα - Αν και δεν θα είναι ανώδυνη, οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλά μετά daVinci ρομποτικής χειρουργικής. Φως δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί μέσα σε 24 ώρες. Να θυμάστε ότι αν αισθάνεστε καλά στο εξωτερικό, πολύ λεπτή δουλειά έχει γίνει στο εσωτερικό και θα χρειαστεί να περιμένετε 3-4 εβδομάδες πριν από την επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα.
Φάρμακα - Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για να πάρετε κάθε μέρα μέχρι την αφαίρεση του καθετήρα και για 3 ημέρες μετά την απομάκρυνση του καθετήρα. Θα πρέπει επίσης να δοθεί ένα μαλακτικό των κοπράνων. Μετά από κάθε επέμβαση τα έντερα τείνουν να πάρει κάποιο χρόνο πριν από την επιστροφή στην κανονική λειτουργία. Πάρτε μαλακτικό των κοπράνων σας δύο φορές την ημέρα για έναν πλήρη μήνα μετά την επέμβαση για να βοηθήσει το σώμα σας να επιστρέψουν σε μια συνηθισμένη ρουτίνα. Θα πάρετε επίσης μια φαρμακευτική αγωγή για τους σπασμούς της ουροδόχου κύστης. Σε περίπτωση που προκύψουν σπασμούς της ουροδόχου κύστης, λαμβάνουν το φάρμακο, όπως προδιαγράφεται να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της σπασμός. Ένα φάρμακο πόνου θα πρέπει επίσης να προβλέπεται να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες. Αν αυτό είναι πάρα πολύ ισχυρή Motrin, Advil, ιβουπροφαίνη, ή Tylenol μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Ακράτεια Ελέγχου - Μέση χρήση μαξιλάρι 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι μικρότερη από 2 επιθέματα / ημέρα και στους 6 μήνες είναι λιγότερο από 1 επίθεμα ανά ημέρα.
Στυτική Λειτουργία - Ανάκτηση των στύσεων ποικίλλει με βάση την ηλικία του ασθενούς, έστω και μία ή δύο νεύρα γλίτωσαν, και τι είδους στύσεις ασθενείς είχαν πριν από την επέμβαση. Η μεγέθυνση του ρομποτική κάμερα και την ακρίβεια των μικρο-όργανα επιτρέπει στο γιατρό να εντοπίσουν εύκολα και να διατηρήσει το νευρικό ιστό. Στην ενότητα «Η Τέχνη της Χειρουργικής daVinci προστάτη» θα περιγράψει για σας εκτεταμένη τεχνική φειδωλοί του νεύρου.
Τιμές ελέγχου του καρκίνου - ποσοστά ίασης ποικίλουν ανάλογα με Gleason score, PSA, και τελικό στάδιο του καρκίνου σας. Τα δημοσιευμένα στοιχεία από έμπειρους χειρουργούς daVinci δείχνει ίσες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η καλύτερη αρνητικό ποσοστό κέρδους σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου