Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εικονική πραγματικότητα στην έρευνα


Η ιατρική έρευνα
'Ενας επιστήμονας χρησιμοποιεί τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας για να κάνει την έρευνά του πιο αποτελεσματική άρα και τη ζωή πιο εύκολη.
Στον τομέα της ιατρικής πολλά είναι τα συστήματα που δίνουν τη δυνατότητα εικονικών εγχειρήσεων με επιτυχημένες προσομοιώσεις τμημάτων του ανθρωπίνου σώματος με όλα τα στοιχεία που δίνει ο αξονικός τομογράφος.


 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές προσομοιώσεις έχουν γίνει για την καρδιά ή το ανθρώπινο αφτί. Επειδή αυτού του είδους οι επεμβάσεις θεωρούνται πολύ λεπτές, υπάρχει μια πολύ ακριβής προσομοίωση του ανθρώπινου αφτιού και χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για τη διδασκαλία νέων γιατρών, από την εταιρεία ΗΤ Medical, στις πανεπιστημιακές κλινικές του Ιλινόι. Το σύστημα virtual reality παρέχει τη δυνατότητα της διδασκαλίας ακόμη και εξ αποστάσεως. Μέσα στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας ο κάθε γιατρός είναι ένα... βελάκι. Ο γιατρός από το Σικάγο το κόκκινο βελάκι και ο γιατρός από τη Ν. Υόρκη το πράσινο βελάκι. Ο κόκκινος δείκτης μπορεί να δώσει οδηγίες και ο άλλος να εκτελέσει επεμβάσεις που είναι επικίνδυνες να γίνουν ως πείραμα διδασκαλίας κάτω από κανονικές συνθήκες.


Χρήση της εικονικής πραγματικότητας γίνεται και για την αντιμετώπιση διαφόρων φοβιών, όπως ο φόβος για τις αράχνες ή η υψοφοβία αλλά και άλλων ειδών φοβίες. Επίσης βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο προγράμματα για ασθένειες ψυχονευρολογικές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η Πάρκινσον, βουλιμικές νευρώσεις ή νευρικές ανορεξίες, από την ερευνήτρια ψυχολόγο Dorothy Strickuland. Οπως λένε οι ειδικοί, πολύ αποτελεσματικές εφαρμογές υπάρχουν και για παιδιά με ειδικές ανάγκες που ζουν σε νοσοκομεία ή ειδικές κλινικές, παρ' όλο που ακόμη δεν υπάρχει απόλυτα τεκμηριωμένη αξιολόγηση. Χρησιμοποιώντας, πάντως, τα εξαρτήματα της εικονικής πραγματικότητας τα παιδιά με κινητικά προβλήματα έχουν ένα αποτελεσματικό είδος φυσικοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου