Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«EPIONE» (ΗΠΙΟΝΗ): ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ


Ο πόνος δεν ανιχνεύεται με ένα γενικό πρότυπο, είναι συναίσθημα υποκειμενικό και δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του από τρίτους. Κάποιες φορές είναι οξύς, κάποιες λιγότερο επώδυνος, ενώ η συνήθης λύση είναι τα αναλγητικά και ενίοτε η αντικαταθλιπτική αγωγή.

Κάθε χρόνο δαπανώνται τεράστια ποσά από κυβερνήσεις χωρών για το συγκεκριμένο θέμα και μόνο τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει αρχίσει να ασχολείται με την εναλλακτική διαχείριση του πόνου.
Στην ελληνική μυθολογία η Ηπιόνη ήταν σύζυγος του Ασκληπιού και λατρεύονταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο.
Σήμερα, μια ομάδα φοιτητών από το ΑΠΘ, έδωσε το όνομα Ηπιόνη σε μία πρωτοποριακή εφαρμογή που εισάγει μια νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος του πόνου. Η εφαρμογή της Ηπιόνης έρχεται να καλύψει ασθενείς που υποφέρουν από διάφορα είδη πόνου που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. 
             Η εναλλακτική αντιμετώπιση του πόνου  


ΗΠΙΟΝΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ, ΝΙΩΘΕΙ, ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ

Η «Epione» (Ηπιόνη) δεν γιατρεύει, ούτε είναι αναλγητικό. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των τριών ειδών πόνου: του χρόνιου (όπως οι πόνοι στη μέση), του οξέος (πονοκέφαλος, έγκαυμα, πόνοι περιόδου) και του πόνου του µέλους φαντάσματος (phantom limb pain), για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, προσομοιώνοντας μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, τα σωματικά μέλη που λείπουν και δημιουργώντας σενάρια κίνησης με τη σκέψη των εικονικών μελών.

Η Epione μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα µε τις ανάγκες και συνήθειες του εκάστοτε χρήστη της. Υπάρχει στο περιβάλλον εργασίας του ως ένα διακριτικό gadget που μπορεί και «νιώθει» τον πόνο του, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας (από webcam) για την ανίχνευση εκφράσεων πόνου και της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη. Αντίστοιχα αλληλεπιδρά μαζί του, ενεργοποιώντας συστήματα ανάδρασης, ένα 3D περιβάλλον (θόλος Ηπιόνης), που αποσπά την προσοχή από το αίσθημα του πόνου μέσω της εικονικής πραγματικότητας και της βιωματικής αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, με την κατάλληλη μουσική που στέλνεται με χαμηλές συχνότητες στον εγκέφαλο, ο χρήστης μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Το σύστημα λειτουργεί αυτόνομα. Παρακολουθεί τον χρήστη και μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Επιπλέον συλλέγει δεδομένα τα οποία μπορεί να επεξεργαστεί αργότερα ο γιατρός. H Ηπιόνη ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε νοσοκομεία της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου