Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εικονική Πραγματικότητα: Εργαλείο Σωματικής και Νοητικής Αποκατάστασης


 H εικονική πραγματικότητα συμβάλει θετικά σε τομείς της αποκατάστασης όπως της φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας κλπ. Μια ποικιλία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας τελούν υπό αξιολόγηση στα άνω και κάτω άκρα  για άτομα που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάκωση νωτιαίου μυελού. Έρευνα για την εικονική πραγματικότητα στον τομέα της αποκατάστασης περιλαμβάνει εφαρμογές για εγκεφαλικό επεισόδιο που οδήγησαν σ’ εγκεφαλική βλάβη, τη νόσο του Πάρκινσον,στην ορθοπεδική αποκατάσταση, σε ασκήσεις ισορροπίας, τη κινητικότητα ατόμων τα οποία είναι καθηλωμένα σε αναπηρική καρέκλα για την κατάρτιση τους σε λειτουργικές δραστηριότητες για να διασφαλίσουν την καθημερινή τους διαβίωση.
  
   Οι  εφαρμογές αυτές για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μελέτες fMRI αποκαλύπτουν ότι η εικονική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν ως αποτέλεσμα θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο του ασθενή και αντίστοιχες βελτιώσεις στις κινητικές του λειτουργίες.    Επιπλέον στην παιδιατρική, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας αφορά την προώθηση των ικανοτήτων κίνησης, ή πλοήγησης, ή κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό τραύμα, ή άλλες αναπηρίες.
 Περαιτέρω έρευνα μελετά την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας -ενισχυμένης αποκατάστασης με αναπτυξιακή καθυστέρηση και στα αυτιστικά παιδιά.

0430PB Virtual 1Η εικονική πραγματικότητα είναι αποτελεσματική σε όλους τους παραπάνω τομείς διότι προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον όπου οι ασθενείς μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να  ενεργούν χωρίς να απειλούνται τα συναίσθημα τους. Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν λάθη, χωρίς το φόβο του κινδύνου, ή των ταπεινωτικών συνεπειών. Η εικονική, λοιπόν , στην πραγματικότητα,  επιτρέπει στους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία να εξερευνήσουν περιβάλλον  μακριά από τις αδυναμίες τους ή τον περιορισμό της παρουσίας των άλλων φορέων.Αναλυτικότερα η εικονική πραγματικότητα  μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα του εγκεφάλου για να αλλάξει τη σειρά των νευρικών οδών με βάση τις νέες εμπειρίες ή ανάγκες. Οι διαδικασίες νευρολογικών επεμβάσεων με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και των προσομοιώσεων  που επιτρέπουν στους ασθενείς να εργαστούν μέσω της διαδικασίας της επανάκτησης των δεξιοτήτων σε μικρά και εφικτά τμήματα. Στην εικονική πραγματικότητα μπορεί ο ασθενής ν΄ αποκτήσει μια δεξιότητα

 που είναι δύσκολο να εχει στην πραγματική ζωή. Η εικονική πραγματικότητα  παρέχει στο άτομο την ευκαιρία να παρουσιάσει συγκεκριμένα και ελεγχόμενα ερεθίσματα  καθώς και προηγμένες μεθόδους για απαντήσεις. Καταγραφή Σπουδών

έχουν δείξει ότι  οι γνώσεις  που απέκτησαν οι ασθενείς κατά την εικονική πραγματικότητα  μεταφέρονται στην  πραγματική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου