Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εικονικός εγκέφαλος σε ένα chip..!!


digital_brain.jpgΕπιστήμονες τελειοποίησαν τον σχεδιασμό ενός chip το οποίο ισχυρίζονται πως μπορεί να λειτουργήσει όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, άλλα αρκετά πιο γρήγορα!
Το chip είναι κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας 200,000 νευρώνες οι οποίοι συνδέονται με 50 εκατομμύρια συναπτικούς συνδέσμους ώστε να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα δεδομένα βιολογικά. Αν και είναι αρκετά πιο αδύνατο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί για να αυξηθεί το μέγεθος του με ανάλογη αύξηση των δυνατοτήτων του.
Το chip σχεδιάστηκε από Γερμανούς επιστήμονες του πανεπιστημίου Heidelberg. Αρχηγός της επιστημονικής ομάδας είναι ο Karlheinz Meier ο οποίος σε δηλώσεις του διευκρίνισε πως το chip δείχνει περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος πραγματοποιεί την παράλληλη διαχείριση των δεδομένων.
Η διαφορά με τις μέχρι τώρα προσπάθειες εξομοίωσης των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν software simulation εφαρμογές που απαιτούσαν τεράστια επεξεργαστική δύναμη. Τώρα χρησιμοποιούν τον φυσικό σχεδιασμό ενός chip με αποτέλεσμα αυτό να είναι μέχρι και 100.000 φορές ταχύτεροαπό τις μέχρι τώρα προσπάθειες των επιστημόνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου