Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία συνιστάται για άγχος και κατάθλιψη γιατί συνδυάζει δύο επιμέρους, υψηλής αποτελεσματικότητας θεραπείες. Είναι σύντομη, σε σχέση με άλλους θεραπευτικούς τύπους.
Η Γνωσιακή επεμβαίνει κυρίως στη δυσλειτουργία της σκέψης. Μαθαίνει στο άτομο να αναγνωρίζει και να τροποποιεί τις νοσηρές και μη παραγωγικές σκέψεις του. Η θεραπεία συμπεριφοράς προτείνεται για να βοηθήσει το άτομο να μάθει να χρησιμοποιεί νέες συμπεριφορές, αντικαθιστώντας παλιότερες, οι οποίες πιθανόν να συγκαταλέγονται σε αυτοάμυνα. Η χαλάρωση και η εκπαίδευση αναπνοής είναι, επίσης, μέρη των τεχνικών αυτής της θεραπείας. 
Η θεραπεία έκθεσης (Exposure therapy). 
Είναι μια θεραπευτική επιλογή για τις αγχώδεις διαταραχές, η οποία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει τους φόβους του μέσω της σταδιακής έκθεσης του σε αυτούς. Επιτυγχάνεται μέσω της πραγματικής έκθεσης (in vivo) ή της νοητικής απεικόνισης.

Η θεραπεία έκθεσης σε εικονική πραγματικότητα. 
Είναι ένας μοναδικός τύπος της θεραπείας, ο οποίος χρησιμοποιεί εικονικό περιβάλλον (τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας) για να βοηθήσει το άτομο σταδιακά να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εικονικά αεροπλάνα και εικονικά υψηλά κτίρια για να αντιμετωπιστούν οι φόβοι για τις πτήσεις ή η υψοβοφία, ή εικονικό κοινό για να αντιμετωπιστεί ο φόβος του ακροατηρίου.

 Σε ένα περιβάλλον εξομοίωσης, όπου ο θεραπευτής ελέγχει προσαρμόζοντας την κατάσταση ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, χρησιμοποείται η γνωσιακή-συμπεριφοριστική μέθοδος, την οποία ο θεραπευτής εφαρμόζει για να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει τις επιθυμητές επιδεξιότητες. 
ΒΟΥΛΗΜΙΑ
Τα άτομα  που πάσχουν από βουλιμία νιώθουν ιδιαίτερη ανησυχία για το σχήμα και το βάρος σώματος τους ή/και νιώθουν φόβο ότι θα χάσουν τον έλεγχο στην πρόληψη τροφής. 2 -3% των γυναικών που αναπτύσσουν βουλιμία νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναξιά και έλλειψη ελέγχου στη ζωή τους. Σαν άτομα είναι τελειομανείς, παρορμητικοί  και πιστεύουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες του περιβάλλοντος τους εξ αιτίας του υπερβολικού φόβου απόρριψης που νιώθουν. Πολλές φορές η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συνυπάρχει με την διαταραχή και έχει βρεθεί από έρευνες να σχετίζεται με τον αλκοολισμό, την κατάχρηση ουσιών και την κλεπτομανία. Συνήθως αρχίζει κατά την διάρκεια της εφηβείας και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες οι οποίες  συνήθως ζητούν βοήθεια  γύρω στα 30 με 40 τους, όταν η διαταραχή έχει εγκατασταθεί και η αντιμετώπιση της παρουσιάζει μεγαλύτερες δυσκολίες.

Πώς να βοηθήσετε:

Η έγκαιρη διάγνωση της βουλιμίας έχει καλό προγνωστικό δείκτη όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Έκτός από την φαρμακοθεραπεία η οποία μπορεί να είναι συμπληρωματική μιας ψυχοθεραπείας, η  Γνωσιακή –Συμπεριφοριστκή Θεραπεία έχει δείξει θεαματικά αποτελέσματα, κυρίως αν συμπεριληφθεί και η οικογένεια στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του ατόμου που παρουσιάζει ψυχογενή βουλιμία από φίλους συγγενείς, γιατρούς και ψυχολόγους να κρατήσει το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της.
Πηγή: www.psyhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου