Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πρωτοπορία στην Ελλάδα!!

Το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα Da Vinci
Μια πρωτοποριακή διπλή ρομποτική χειρουργική αφαίρεση σπλήνας και χολής σε 11χρονο αγόρι έγινε πριν από λίγες ήμερες, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Η επέμβαση, που είναι η πρώτη στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το χειρουργό Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και την ομάδα του, την παραμονή των Χριστουγέννων.










Παράλληλα, ο Δρ. Κωνσταντινίδης, με την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του ιδιωτικού θεραπευτηρίου των βορείων προαστίων, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας άλλη μια επέμβαση Ρομποτικής Χειρουργικής, αυτή τη φορά σ' ένα 8χρονο κοριτσάκι.



Το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα Da Vinci
«Η χειρουργική άλλαξε για πάντα», δήλωσε μετά τις δύο απόλυτα επιτυχημένες επεμβάσεις ο Δρ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του ιδιωτικού θεραπευτηρίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

«Η μοναδική στερεοσκοπική απεικόνιση που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, η απόλυτη ακρίβεια και ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων, καθώς και η μεγάλη άνεση χειρισμών σε στενούς χώρους της κοιλιάς, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναίμακτα τις πιο δύσκολες επεμβάσεις, ακόμη και στους πιο μικρούς ασθενείς. Η κλινική μας έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στη Ρομποτική Χειρουργική, τόσο σε παχύσαρκους αρρώστους 192 κιλών όσο και σε παιδιά 22 κιλών, με απόλυτη ασφάλεια».

Παγκόσμια πρώτη σε 11χρονο ασθενή

Για την πρώτη επέμβαση στον 11χρονο Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ. Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα.

Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί διεθνώς. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η διπλή επέμβαση ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπλήνα με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση και, μέσα σε λίγες ημέρες, επέστρεψε στο σπίτι και στην οικογένειά του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 8χρονη ασθενή

Η δεύτερη περίπτωση ρομποτικής επέμβασης αφορούσε σε ένα 8χρονο κοριτσάκι, τη Φανούλα, η οποία υποβλήθηκε σε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης στο σπλήνα. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Μουσάτος, αντί να πραγματοποιήσουν ανοικτή επέμβαση, η οποία θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με τα φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, υπέβαλαν τη μικρή, σε ρομποτική επέμβαση.

Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της ρομποτικής επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου