Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Θεραπεία κρίσεων πανικού και φοβιών με εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί σήμερα ένα νέο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα, για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών που απασχολούν σχεδόν ένα στα δέκα άτομα.



Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπ. Βοσινάκης, σε ανακοίνωσή του στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι τ’ αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στην Ολλανδία έδειξαν ότι το 7,8% και το 10,4% του πληθυσμού υπέφερε από κοινωνική φοβία ή από κάποιο είδος φοβίας αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και των φοβιών γινόταν με κλασικές μεθόδους όπως η ψυχανάλυση και τη φαρμακοθεραπεία.

Τώρα πλέον αντιμετωπίζονται με εικονική πραγματικότητα , δηλαδή σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης που δημιουργείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, με απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αμερική και την Ολλανδία, όχι όμως στη χώρα μας.

Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 150 ασθενείς, προέκυψε ότι το 76% προτίμησε τη θεραπεία μέσω εικονικής πραγματικότητας.




Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου